Man räknar med att det till Stockholm dagligen flyttar in ungefär tre stycken bussar fulla av människor – ett antal motsvarande ett Skellefteå årligen! – och ser man dessa siffror så förstår man också varför Stockholm räknas som den femte snabbast växande huvudstaden i Europa. En femteplats som redan år 2030 – om inflyttningen fortsätter – kommer att ersättas av en plats överst på pallen och där den nuvarande ettan – London – kommer att passeras.
Varför nämner vi då detta? Jo, som en förklaring till alla projekt man ser ser i dagens Stockholm – byggprojekt som kommer att öka i antal sett över tid och som måste göras just detta med tanke på inflyttningen. Kort sagt – ska Stockholm kunna växa så krävs det krafttag som innebär byggnationer av fler bostäder (primärt) samt bättre infrastruktur, fler sjukhus, fler offentliga lokaler, fler skolor, utökad tunnelbana med mera. I Stockholm ser man redan idag alltså prov på detta – överallt sker större nybyggnationer och det är på en sådan arbetsplats vi ska titta lite närmare på här.
Många tar för givet att en sådan är självgående och att det handlar om att de anställda vid ett sådant större bygge går till jobbet, bygger det som de ska göra och därefter går hem så fort klockan ringer. Riktigt så enkelt är det dock inte och det vi ska titta lite närmare på här är logistiken som krävs på en sådan arbetsplats där framförallt städning är en fråga som negligeras. Det har nämligen visat sig att många av de större entreprenörerna inte tar sin byggstädning på allvar och där de därigenom inte ger sina anställda den arbetsmiljö som de har rätt till.
Byggstädning handlar – kortfattat – om att baracker, kök, omklädningsrum och andra gemensamma utrymmen ska hållas rena och det kan vara lätt att förstå varför frågan hamnar lite i skymundan. Menas med detta: på ett större bygge så kommer smuts, damm, skräp och bråte att vara ett naturligt inslag – men därmed inte sagt att renlighet inte är viktig vid raster och vid exempelvis lunch.
Byggstädning är något att ta på allvar och går att jämföra med den städning som sker på exempelvis ett vanligt kontor i Stockholm. På samma sätt som de anställda vid ett sådant arbetar bättre, blir sjuka med mindre frekvens och trivs bättre om det är rent och fräscht så gäller det också de anställda vid ett större byggprojekt.
En entreprenör och en byggherre får – helt enkelt – ett bättre resultat genom att skapa en trivsammare arbetsplats med utökad byggstädning. En fråga värd att ta på allvar med tanke på framtidens alla nybyggnationer i Stockholm – en bättre arbetsmiljö ger alltid mer trivsel och där fyller byggstädning en stor – men ack så bortglömt – funktion.