BIM – ett lönsamt sätt att visualisera

Att visualisera så alla parter i ett byggprojekt förstår kan vara svårt. Med BIM får man många olika aspekter med i visualiseringen för att alla ska förstå.

När man ska göra ett byggprojekt kan man använda ett digitalt verktyg som heter BIM. Då kan man få en stor och bra databas över all information som ingår i projektet. Själva BIM-modellen är en visualisering i 3D av byggnadsprojektet man ska genomföra. Dessutom ingår även bland annat struktur, konstruktion och landskap i BIM.

Det modellören gör är att modellera upp varje komponent och vad den gör i förhållande till andra saker i byggnaden. Själva BIM-modellen används sedan inte bara för att synliggöra och visualisera utan även för att analysera och optimera byggprojektet.

BIM – ett verktyg för framtida byggvisioner

I BIM-modellen kan man simulera olika scenarier i den virtuella miljön. På så sätt kan man redan i förväg, innan byggnationen sker, förutse olika resultat. Då kan man ändra om detaljer för att själva byggnationen ska bli bättre. Det i sin tur gör att man kan eliminera byggnadstekniska fel och problem tidigt och undvika dem. På så sätt sparar man in kostnader för projektet och minskar även eventuella missförstånd.

I och med att utvecklingen inom tekniken sker så snabb som den gör idag utvecklas även BIM. Idag är en BIM-simulering i 5D, det vill säga att den även tar upp tid, utrymme och kostnad i analysen. Redan nu kan man leva i framtiden och förutse hur en byggnad byggs, används och rivs tack vare BIM.

9 Apr 2023

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.