Behöver din fastighet nya fönster?

Nya fönster på ett hus gör att det ser nyare och fräschare ut samtidigt som det innebär energibesparingar. Vilken typ av fönster önskar du ha på ditt hem eller om du bor i ett flerfamiljshus?

Som fastighetsägare bestämmer du själv över vilka fönster du vill byta till. Om du däremot äger en större fastighet med flera inneboende hyresgäster så kan det finnas åsikter och önskemål inför ett fönsterbyte som är väl värda att lyssna på. Om du däremot äger en villa där du bor själv med din familj behöver du sällan ta hänsyn till andra. Du väljer när du vill köpa nya fönster, av vem du köper dem och hur de ska se ut. Beroende på hur många fönster som ska bytas samtidigt varierar förstås både priset och arbetstiden. Börja med att tydliggöra syftet med ert fönsterbyte, alltså ert varför. Förhoppningsvis är ni redan på det klara med den punkten. Kanske har det varit aktuellt i många år.

Orsaken och effekterna

När ni vet varför ni byter era fönster är det enklare att fatta rätt köpbeslut. Ni vill ha nya fönster för att de befintliga är gamla, för att spara på uppvärmning och samtidigt minska på värmen inomhus sommartid. Dessutom har ni önskemål om en annan teknik för att öppna era fönster. Slutligen vill ni ha nya persienner installerade med de nya fönstren. Då ni har grunden klar för er så kan ni fundera kring detaljerna. Hur stora är fönstren och har alla samma mått eller finns det olika. Hur många fönster behövs av respektive storlek? Vilken färg ska era fönster ha? Ska det vara precis samma färg som förr eller vill ni göra en större förändring? Fönster kan även ha olika färg ut- och invändigt. Vad tycker ni är snyggt?

Tekniska detaljer och kvaliteter

När du vet hur stora fönster du behöver och vilken färg de ska ha är nästa fundering något mer teknisk. Ni behöver nämligen bestämma hur era fönster ska öppnas och om de i huvudtaget ska gå att öppna. Det kan ju variera beroende på var ni bor och på vilken våning fönstren ska placeras. Fler estetiska funderingar finns också att ta ställning till: ska era fönster ha spröjs? Det ger en mer gedigen och gammaldags finish. Kanske önskas också smyglister? Vid utsatta eller speciella förhållanden kan det även vara aktuellt med brandklassade fönster eller säkerhetsglas. Har ni även behov av en nya altandörr som matchar de nya fönsterna?

11 Sep 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.