Att välja takmaterial

Ska du renovera hela huset? Eller känner du helt enkelt att taket du har nu börjar se slitet och tråkigt ut? Oavsett varför du vill byta ut ditt tak, är det viktigt att du väljer ett material som passar just dig och dina förutsättningar.

Eftersom det inte går att ge något rakt svar på vilket tak som är bäst, gäller det att känna till de olika materialens egenskaper väl. På så vis kan man avgöra på egen hand om det till exempel är papptak, betongpannor eller plåttak man bör välja.

Papptak

Papptak är särskilt populärt när det kommer till fritidshus och mindre stugor. I större städer (Stockholm och Göteborg till exempel), är det ganska ovanligt att se på bostadshus. I både Stockholm och Göteborg finns däremot kolonilotter som ofta är utrustade med papptak.

Papptak kommer med både för- och nackdelar, precis som alla andra takmaterial. En av de största fördelarna är priset. Papptak är riktigt billigt per kvadratmeter och kräver en förhållandevis liten arbetsinsats för att kunna läggas. Något som kan göra det tungt och svårt att lägga ett tak, är att behöva frakta tyngd upp till taket. Ska man lägga papptak har man inte det problemet.

Sedan finns givetvis också nackdelar med att ha ett papptak. Till exempel har det en kortare livslängd än de flesta andra takmaterial. Därtill är det inte särskilt hållbart för skador och repor.

Plåttak

Plåttak är ett annat material med ekonomiska fördelar. Även om det inte är lika billigt som papptak, är det billigare än till exempel tegel. Plåttak är vanligt att se i nästan alla typer av städer. Särskilt vanligt är det kanske i städer som Stockholm, där lite äldre och större fastigheter ofta är utrustade med den här typen av tak. Förutom Stockholm syns det även i till exempel Göteborg och Malmö i hög grad. Det är kanske främst i de allra minsta orterna som plåttak blir lite mer ovanligt, även om det förekommer i allra högsta grad.

Plåt är ett lätt och tacksamt material och har länge varit ett populärt val när det kommer till byggnader som görs på en mindre budget. Med det sagt är det många som föredrar plåt framför till exempel tegel i många avseenden – inte bara priset.

Tegel

Tegeltak har varit mycket populärt genom historien – och är det än idag. Idag är det dock förhållandevis dyrt initialt, samtidigt som många dock anser att det åldras med stor värdighet. Det här kan jämföras med till exempel papptak, som inte direkt är känt för att bli vackrare med åren. Överlag är dock tegel ett hållbart och vackert material som många köper just för det estetiska värdet.

13 Jun 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.