Att välja att bo i lågenergihus

De flesta hus har sin egen charm. Vissa enbart pga ägarna, andra pga utformning och bakomliggande tankar. Ett lågenergihus är något av det bästa man kan välja.

Vad man lägger i begreppet lågenergihus kan kanske variera. Den gemensamma faktorn och det korrekta är ändå det att ett lågenergihus ger ägaren/den boende möjlighet att göra av med minimalt med energi. Man brukar säga att ett lågenergihus inte ska dra mer än 75 % av energin i ett normalt hus. Hur man sedan åstadkommer detta varierar.

Det är inte svårt att förstå att ett hus av denna typ har alla möjligheter att bli oerhört populärt. Ingen har något intresse av att använda mer energi eller mer av hushållskassan på avgifter och avgifter på avgifter. Inte heller intresserar det många att använda annat än naturmaterial i huset.

Ett lågenergihus ger sparmöjligheter

Man kan med fördel bygga lågenergihus av stenmaterial. Då slipper man plaster och mineralull och kan använda enbart sunda byggnadsmaterial. Vattenburen golvvärme och värmepump står för uppvärmningen och golven byggs av trä. Det sparar inte bara energi utan är också vackert och hållbart. Ingen vill väl bo i en plastförpackning.

För den som önskar lägga mer omsorg på energibesparingar och ett hållbart hem är ett lågenergihus ett alternativ som är väl värt att beakta. Naturmaterial för utförandet och låga energikostnader är inte allt. En snygg utsida och en praktisk och smart disposition är också faktorer som är viktiga för trivsel. Det företag som lyckas med alla dessa delar är värt att anlita.

3 Feb 2023

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.