Att tänka på när du anlitar en elektriker

Om du bygger om där hemma eller exempelvis ska installera nya vitvaror eller ny belysning kan det vara nödvändigt att anlita en elektriker. Dock finns det några saker som du bör tänka på innan du väljer vilken elektriker som du tänker använda dig av. Du, som bostadsägare, har personligen ansvar för att de elinstallationer som utförs i din bostad är säkra och därför är det extra viktigt att anlita en pålitlig och kunnig elektriker som är behörig att utföra installationerna på plats. Utöver detta är det även viktigt att du har ett skrivet avtal där allt arbete som ska utföras är redovisat samt att ni är överens om vad det ska kosta och hur lång tid det ska ta innan arbetet inleds.

Att elinstallatören som du väljer att anlita är behörig är oerhört viktigt och den behörigheten är personlig för alla elektriker och utfärdas av elsäkerhetsverket. Dock kan installationer utföras av elektriker utan behörighet men då under uppsikt av en behörig elinstallatör. Det är då den behörige elektrikerns ansvar att se till att arbetet utförs på rätt sätt och att allting står rätt till innan installationen avslutas. När en elektriker utan behörighet arbetar under uppsikt av en behörig fackman finns det krav på att dessa båda ska vara anställda av samma företag. Är de inte det är den obehörige elektrikern inte godkänd att utföra installationen.

Utöver behörighet är det också viktigt att se till att elektrikern kommer med goda referenser. En bra idé kan till exempel vara att söka upp kundrecensioner på internet, prata med vänner och bekanta om de har anlitat elektriker tidigare som de kan rekommendera eller bara höra av sig till elsäkerhetsverket för att få tips och rekommendationer.

Som vi nämnt tidigare är det också viktigt att ni skriver ett avtal tillsammans där ni kommer överens om vilket arbete som ska utföras, hur lång tid det ska ta och vad det i runda tal kommer att kosta. Självklart får du vara beredd på att de kan komma vissa oplanerade utgifter och tidsavbrott men i stort sett ska avtalet uppfyllas till punkt och pricka.

Efter utfört arbete är det bra om du gör en besiktning av installationen så att du kan vara försäkrad om att allt är utfört på ett professionellt sätt och att allting fungerar som det ska. Installationen ska uppfylla kraven som elsäkerhetsverket ställer på elinstallationer och detta ska kontrolleras av en behörig installatör innan anläggningen tas i drift.

10 Jun 2016

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.