Att göra budgetarbete för en nybyggnation

Ska du bygga hus? Att från grunden hitta en tomt och föra upp ett hus anpassat efter ens behov är en dröm för många. Man har då goda möjligheter att införa attiraljer, rum och annat som man önskar sig i en bostad. Det kan till exempel handla om en bastu, särskilda golv, särskilda rum eller särskilda material på andra platser. Givetvis går mycket av det här att lösa med en renovering också, men det blir inte riktigt samma sak. Framförallt är det svårare att påverka planlösningen. 

Var beredd på oväntade utgifter

En viktig del i en nybyggnation är budgeten. Att kunna planera sina utgifter i förhållande till ens resurser är A och O för att projektet ska lyckas. Vidare gäller det att vara beredd på oförutsedda utgifter. Kanske har ni gjort en inmätning, men är tvungen att kalla in hjälp för att göra ännu en? En extra inmätning är bara ett exempel på en oväntad utgift som adderar till slutkostnaden. 

Sätt ett tak

Som alltid med en budget bör man sätta ett tak att planera efter. Det är bara på så vis som ni kan förhålla er till vad ni bör unna er, och vad ni kanske bör hoppa över. Ett tak på budgeten gör det helt enkelt lättare att prioritera. Samtidigt bör inte taket sättas så högt att det närmar sig gränsen för vad ens resurser kan tillhandahålla. Taket bör kunna stretchas en del, utan att det tar någon skada på privatekonomin. 

Bör göras tidigt

Redan vid tomtvalet är en budget nästan ett måste att ha. Med en budget blir det lätt att se ifall ni kan köpa en relativt central tomt som ni gärna vill ha, eller om ni får nöja er med en tomt som kanske inte är förstahandsvalet. Förvisso skulle de flesta rekommendera att man väntar tills drömtomten dyker upp på marknaden till ett rimligt pris. Gör man det får man vara beredd på att det kan ta ett tag. 

Billigt kan bli dyrt

Just vad gäller tomt är det inte säkert att den är billig, bara för att inköpspriset är lågt. Kanske kommer en inmätning eller flera att krävas (en inmätning är förvisso en ganska liten utgift i sammanhanget), schaktning, sprängning och andra markarbeten. Det här kan bli väldigt dyrt i slutändan. Vidare behöver man kontrollera huruvida tomten är ansluten till kommunens avlopp och vatten. Om inte, kommer relativt stora kostnader att tillkomma. 

31 May 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.