Att bli byggledare

Många som är chefer, såväl kvinnor som män, borde få gå en ledarskapsutbildning. Att vara ledare är inte världens lättaste. Ju mer kunskap desto bättre jobb blir gjort. Att vara ledare inom bygg gäller att kunna hantera många olika frågor. Att arbeta inom byggbranschen ställer höga krav på säkerhet och att implementera de bestämmelser som Arbetsverket har fastslagit. En byggledare måste kunna vilka säkerhetskrav som gäller arbetarna. Vilken utrustning som krävs och kontrollera att de efterlevs. Görs fel och en olycka sker faller ansvaret på chefen och då gäller det att ha torrt på fötterna. Saknar du chefer? Varför inte utbilda någon som du ser potentialen hos?

Vem har egenskaper för ledarskap? Tidningen Veckans Affärer har listat några av egenskaperna en ledare bör ha:

1. Fokus

En bra ledare bör inte sätta sitt fokus på oviktiga saker, utan bör veta vad som är viktigt och vad som inte är det.

2. Självförtroende

En ledare bör ha ett gott självförtroende. Endast så får de andra förtroende för hen. En ledare bör bli omtyckt för att få de andra med sig.

3. Inspiration

En bra ledare för kunna inspirera och motivera sina anställda. De bör har ett eget driv eftersom de ska få igång sina anställda.

4. Transparans

Många säger att en chef ska vara sig själv. Att låtsas vara något man inte är, gör bara att de anställda ser igenom föreställningen. Att vara en bra ledare är att våga vara sig själv och inse att man, liksom andra har sina sämre egenskaper.

5. Kommunikation

En bra ledare måste kunna konsten att kommunicera och vara transparent. En duktig ledare talar med sina anställda. Har de frågor som förblir obesvarade, fokuserar de på de obesvarade frågorna istället för på sitt jobb.

6. Nytänkande

En ledare bör kunna hitta lösningar där ingen annan ser dem. Som ledare är man ofta en problemlösare. Det är till chefen de anställda går då de stöter på problem.

7. Stoisk

En bra ledare bör kunna behålla lugnet när det stormar. En ledare bör vara trygg, för om ledaren drabbas av panik drabbas de anställda också av det och ingenting blir löst på det sättet.

8. Bestämd

Som beskrivet ovan, bör en ledare stå stilla i stormen och inte backa för svårigheter. En bra ledare bör också stå fast vid tidigare beslut och inte vela fram och tillbaka. Det skapar känslor av kaos och kan förstöra den bästa av organisationer.

9. Positiv

Detta är också på samma sätt som de tidigare punkterna. En ledare bör vara trygg, bestämd, tro på sig själv och positiv. Det vill säga tro på det egna konceptet, de egna besluten och det mål som är satt för organisationen.

10 Ansvarig

Det kanske inte riktigt handlar om att gå under med båten som går till havsbotten, men en ledare bör kunna ta ansvar för det som händer i ett företag. Detta hänger också ihop med tidigare punkter.

21 Dec 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.