Asbest som utmaning och möjlighet

Har du anledning att tro att din fastighet innehåller asbest? Vill du renovera men vet inte hur det ska genomföras pga. asbest? Det enda rimliga är att testa innan byggstart. Här kan du få råd.

Världen har varit enklare, men också farligare förr. När asbest introducerades som material ansågs det modernt och bra. Detta stämmer för övrigt ganska bra. Asbest är värmetåligt och ljudisolerande och tåligt mot kemikalier. Vad man inte visste var att asbest i fiberform ger upphov till en lång rad allvarliga eller mindre allvarliga sjukdomar. Allt ifrån asbestor till lungcancer. Idag är asbest förbjudet och används inte längre i landet som byggnadsmaterial, eller för den delen i några sammanhang. Så länge asbest lämnas orörd utgör den inte heller någon hälsofara oavsett om man lever, bor eller arbetar i en fastighet där asbest använts. Det är när det uppstår skador, delar ska rivas och renoveras som problemen blir akuta.

Att detektera asbest

Som privatperson eller företagare har du tyvärr ingen som helst möjlighet att faktiskt uppfatta om luften innehåller skadliga halter av asbestfibrer. Det är inte heller möjligt att utan utrustning och kunskaper konstatera om asbest använts i delar som ventilationsanläggningar eller kakelfix. Det var vanligt under perioder att använda asbest i delar av byggnader där det ansågs extra viktigt att motverka bränder. Därför är det så vanligt att många äldre ventilationsanläggningar innehåller ämnet. Vi vet ju alla hur mycket av det faktiska ventilationssystemet som är synligt. Vi har därför ingen aning om det finns skador och o fibrer från asbest som sprids med själva luftväxlingen. Detta är hälsofarligt och det är inte acceptabelt. För firmor som specialiserar sig på asbestsanering är det ett mindre problem. Misstänker du/ni att asbest finns i fastigheten bör ni kontakta proffsen och be att få en provtagning ordnad. Därefter kan ni ta ställning till lämpliga åtgärder.

En asbestsanering är ett stort projekt

En sanering måste planeras noggrant. Då provtagningen genomförts gör man därför upp en plan för hur arbetet ska genomföras. Samtlig personal som arbetar med projektet behöver skyddskläder och speciella ansiktsmasker. De utrymmen som ska saneras spärras av och förses med luftsluss. De redskap som behöver användas - som dammsugare - behöver själva saneras efter ett jobb. Materialet som tas bort transporteras till deponi för destruktion.

Då alla berörda delar sanerats ska allt våttorkas. En asbestsanering gör att din fastighet kan renoveras och användas som vanligt i framtiden och grundlägger för en bra miljö. Mer information om asbestsanering kan du hitta på denna sida: asbestsaneringstockholm.nu

26 Sep 2020

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.