Säkerheten först i arbetet

När man arbetar med tunga saker, gäller det att man dels har fysiken som gör att man klarar av det. Har man ett arbete som, säg sophämtare, är det viktigt att ha en fysik som gör det möjligt att faktiskt kunna hämta stora sopsäckar. Allt mer görs för att sophämtarna ska slippa bära på stora sopor. Tänk er ett helt arbetsliv, där man hämtar sopsäckar dagarna i ända. Om inte annat, så lär man ju ha fått bra med muskler efter några månader i jobbet som sophämtare. Men risken är påfallande stor att man alltid bär dem på samma sätt. Man lyfter soporna på samma sätt, bär den på samma sätt på ryggen.

Viktigt med förebyggande träning

Det som sedan händer är den att man får muskler på den ena sidan av kroppen, men förslitningar på andra sidan kroppen. Det som då är viktigt att få träna förebyggande så att man får muskler i hela kroppen och är lika stark på höger och vänster del av kroppen, och har starka muskler både på övre delen och nedre delen av kroppen. Dessutom behöver sophämtarna bilar med rätt utrustning som kan ta tag i sopbehållaren coh tömmer den i sopbilen. Man har ju sett sådana sopbilar. Frågan är ju om arbetsgivarna tänker på sådana saker. Bryr de sig tillräckligt om sin personal?

Lagen finns för att tvinga arbetsgivare tänka på säkerhet

Som tur är, är arbetstagarna inte beroende av att arbetsgivarna är omsorgsfulla arbetsgivare. Arbetsmiljölagen ger dem rättigheter att få all den hjälp som de behöver och det skydd som gör att de kan fortsätta arbeta. Nu är det ju inte bara sophämtare som har ett tungt och fysiskt arbete. De flesta som arbetar inom vården, har ett tungt och fysiskt arbete, när de lyfter sjuka patienter. Det finns allehanda redskap som ska hjälpa dem att lyfta patienterna, men är det stressigt och många patienter som väntar på hjälp samtidigt, är det många sjukvårdare som känner att de inte hinner använda de hjälpredskap som de faktiskt har. 

Även byggjobbare har ett ganska så riskabelt arbete. Många av dem arbetar på höga höjder, de ska arbeta på tak, på fasader och så vidare. Då säger lagen det att en byggnadsarbetare som arbetar på högre höjd än 2 meter ovan marken ska arbeta på en byggnadsställning för att arbetaren ska få den säkerhet som hon eller han behöver för att kunna röra sig fritt och ställa sina arbetsredskap ifrån sig och inte ska behöva oroa sig varken för höjden, utrymmet eller arbetets art. Här kan du läsa mer om säkra byggnadsställningar.

5 Nov 2018

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.