Installera värmepump i Malmö

Har du en värmepanna som drivs av el eller olja och letar efter ett billigare och effektivare sätt att värma upp ditt hus? Då kan en värmepump vara något för dig. En värmepump tar upp värme från den solenergi som finns lagrad i marken, luften och vattnet. Den komprimerar sedan värmen och sprider den i ditt hus. I de flesta fall går det att spara upp till 80% på det årliga uppvärmningspriset genom att installera en värmepump. I Malmö och övriga Skåne är förutsättningarna extra gynnsamma för värmepumpar pga det mildare klimatet. Men vilken värmekälla ska man välja? Här gäller det att titta på tomtens förutsättningar och även de lokala geografiska förhållandena för Malmö och övriga Skåne. Låt oss gå igenom de vanligaste typerna av värmekällor och dess för- och nackdelar.

Bergvärme

Bergvärme ger den största energibesparingen av alla värmepumpar. För att utvinna bergvärme borras ett djupt hål ner i marken på din tomt och en så kallad kollektorslinga dras ned. Kollektorslingan är kopplad till värmepumpen i huset och förser den med värme utifrån. Hålets djup beror på hur långt ner berggrunden ligger. Den del av hålet som inte är berg avger ingen värme men måste ändå isoleras, vilket kan innebära stora kostnader om berggrunden ligger för djupt. Det brukar oftast räcka med ett hål för att förse en normalstor svensk villa med värme även på vintern. Borrningen innebär en initial kostnad men sedan är det dock som sagt en stor energibesparing som görs. I Malmö är dock bergvärme inte optimalt, detta på grund av den typ av porös berggrund med sedimentära bergarter som Skåne vilar på.

Sjövärme

Det här ett alternativ som passar bra i Malmö, förutsatt att du bor nära havet eller en sjö vill säga. I stället för att ta upp värme ur ett hål i marken läggs kollektorslingan på sjöbottnen. Skånes milda klimat och högre vattentemperaturer gör sjövärme till det bästa valet för den som har möjlighet. Det kräver dessutom en lägre initial kostnad än bergvärme. Det innebär heller ingen åverkan på tomten.

Luftvärme

En luftvärmepump utvinner värme ur luft, även vid minusgrader. Dock utvinns naturligtvis mer värme under det varma halvåret. En luftvärmepump är ändå ett bra alternativ i Skåne med dess milda klimat. En luftvärmepump är relativt billig, men kan behöva kompletteras med ett annat värmesystem.

Jordvärme

Har du en stor tomt och lång till berg eller sjö kan jordvärme vara ett bra alternativ. Här läggs kollektorslingan i ett mönster över en stor yta av trädgården, ungefär en meter ner. Ingen borrning krävs, men förstås en hel del grävande. Till skillnad från sjö- eller luftvärme ger jordvärme dig en jämn temperatur under hela året.

Många val...

Som du ser är det en hel del att ta ställning till när det gäller val av värmekälla, men en värmepump är alltid en bra investering. Gemensamt för alla olika varianter av värmepumpar är att de är mycket effektiva på att utvinna energi på ett miljö- och kostnadsvänligt sätt. Den initiala kostnaden uppvägs snabbt av den billiga driften. Vänd dig till en återförsäljare här i Malmö för att få ytterligare hjälp med att välja rätt värmepump till ditt hus.

Om du vill läsa mer om värmepumpar kan du läsa här.

27 Sep 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.