Att anlita en arkitekt vid husbygge

Vad kan man vinna på att anlita en arkitekt vid ett husbygge? För många kanske tanken på att anlita en arkitekt låter onödigt och dyrt, men i det långa loppet behöver det inte alltid bli så kostsamt som man först kan tro. I Stockholm finns ett stort utbud av arkitekter, både nyutexaminerade och världsberömda, och kostnaderna varierar så klart kraftigt.

Katalog

När man bygger ett hus finns det många vägar att gå. Man kan välja att köpa ett färdigritat, så kallat kataloghus från en byggfirma som sedan uppför det med eller utan tillval, ungefär som när man köper en bil och bestämmer vad den ska vara utrustad med. Ett kataloghus kan vara mer eller mindre exklusivt. Alla hus är ju från början framtagna av arkitekter, men vissa byggfirmor satsar på mer exklusiva färdigritade hus av välrenommerade arkitekter.

Dock har alla färdigritade hus det gemensamt att de är ritade för att passa in i företagets produktionslinje, och bitarna till huset byggs i fabrik under skyddande omständigheter. Det har fördelen att merparten av huset byggs i ett kontrollerat klimat och inte utsätts för väder och vind under byggprocessen. Nackdelen är att kataloghus inte kan anpassas efter förhållandena som gäller på tomten.

Personlig prägel

Man kan också välja att anlita en arkitekt för att modifiera ett kataloghus för att bättre passa ens behov och tomtförhållandena. Bygget blir då en hybrid av färdiga moduler och platsbyggt.

Slutligen kan man välja att uppföra ett lösvirkeshus, från grunden ritat av en arkitekt. Detta ger så klart större frihet i utformningen och utgår helt från dig och din familjs önskemål och förhållandena på platsen där huset byggs. Det gör ert nya hus unikt och mer attraktivt vid en eventuell framtida försäljning. Ett par nackdelar är att det kan vara svårt att hålla sig till en i förväg fastställd budget samt att husbygget tar längre tid.

Typ av entreprenad

Man kan välja att anlita en arkitekt för allt från ett par timmars konsultation till en totalentreprenad där arkitekten ritar huset, tar fram bygghandlingar, anlitar byggare och har ansvaret för hela processen fram till att huset är klart.

Ett par timmars konsultation kostar inte mer än ett par tusenlappar och kan vara en bra början till husbygget för den som inte bestämt sig för entreprenadform. En utbildad arkitekt har en djup och bred kunskap att dela med sig av och kan hjälpa till att reda ut frågetecken kring till exempel tomtens förutsättningar och områdets detaljplan. Arkitekten kan även komma med tips på entreprenörer och hantverkare samt hjälpa till att uppskatta kostnaden för projektet.

Man kan även anlita arkitekten för att enbart rita huset och ta fram bygglovshandlingar. Vid en sådan process har det betydelse för hur pass mycket ni som husköpare har funderat innan vad ni önskar er av huset. Arkitekten gör oftast ett förslag, ni träffas och går igenom ändringar som arkitekten sedan utför, ni träffas igen osv. Efter ett par tre möten brukar arkitekten kunna ha tagit fram en skiss, en planritning och en situationsplan som räcker för att söka bygglov.

Skisserna och planritningar måste sedan omvandlas av byggaren eller en konstruktör till bygghandlingar, de detaljerade ritningar som byggarna går efter när de uppför huset.

Väljer man istället totalentreprenad sköter arkitekten allt och det behöver i slutändan inte bli så mycket dyrare. Kostnaden beror naturligtvis på arkitektens erfarenhet och renommé, samt på byggmaterialen och området.

Vårt råd är att kontakta en arkitektfirma för ett par timmars konsultation, se över era möjligheter, få idéer och tips och så småningom komma fram till ett bra beslut med hur ni vill bygga ert hus.

30 Oct 2017

Välkommen

Välkommen till Bygg Kalmar - här i vår blogg kommer du att kunna läsa om allt som har med bygg och byggbranschen att göra.

Är du en riktig hemmafixare bör du definitivt titta in här då och då för att få smarta tips inför snickrandet eller rörläggandet - eller vad det nu kan vara - där hemma.